08 Αυγούστου 2009

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΑΡ



Σχέδιο Οργάνωσης και Λειτουργίας της Δημοτικής Παράταξης "Δημοτική Αναγέ
ννηση Ραφήνας"


Ι. ΠΡΟΟΙΜΙΟ


Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης Ραφήνας, ολοκληρώνοντας ένα νέο κύκλο επαφών με στελέχη και φίλους της δημοτικής παράταξης που εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενημερώνει όλους τους συνεργάτες για το παρόν Σχέδιο οργάνωσης και λειτουργίας, προκειμένου να εκφραστούν [1] συγκεκριμένες παρατηρήσεις, με κατεύθυνση:
  • την ανοικτή δημοκρατική – αυτοδιοικητική λειτουργία,
  • τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής
  • τη διαφάνεια
  • την αποτελεσματική προώθηση των τοπικών υποθέσεων και των συμφερόντων των πολιτών
  • τον αντικειμενικό έλεγχο της Δημοτικής Αρχής Ραφήνας (στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου της ΔΑΡ ως αντιπολίτευσης)
  • την επεξεργασία και προώθηση προτάσεων για έργα και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ραφήνας
  • την καθημερινή παρουσία στο πλευρό των δημοτών Ραφήνας
  • την επιτυχή διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής από την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Σκοπός της παρούσας εσωτερικής διαβούλευσης της ΔΑΡ είναι η αποδοτικότερη αυτοδιοικητική δράση σε όλους τους τομείς των δημοτικών υποθέσεων, με την κατάκτηση μιας ενιαίας λειτουργίας για όλους τους φίλους και συνεργάτες που στρατεύονται στην «υπόθεση της Ραφήνας»




ΙΙ. ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η οργάνωση, λειτουργία και δράση μιας δημοτικής παράταξης είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων, όπως για παράδειγμα:

1. Της προσωπικότητας του ηγέτη – επικεφαλής (φιλολαϊκός ή μη, ιστορικό γύρω από τη διαχείριση κοινών υποθέσεων, προσωπική ζωή, γνώσεις, εμπειρία, κλπ)

2. Της προσωπικότητας – φυσιογνωμίας του/των αντιπάλων

3.
Των αρχών και της φυσιογνωμίας – (επιπέδο
υ) των συνεργατών, μελών – φίλων της δημοτικής ομάδας (πολυ-συλεκτικότητα σε επίπεδο γενικών απόψεων, επιστήμονες, νεολαίοι, γυναίκες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, εθελοντές, κλπ)

4.
Της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης σε τοπικό – δημοτικό επίπεδο (Η διερεύνησή της μπορεί να προκύπτει από μελέτη ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης)


5.
Την υπάρχουσα ή μη, πολιτική - κομματική ταυτότητα της δημοτικής παράταξης ή κάποιων μελών της.


6.
Τον Αυτοδιοικητικό ή μη, χαρακτήρα της δημοτικής παράταξης και αυτών που την πλαισιώνουν (Επιδιώκεται η θεσμική και όχι συντεχνιακή – εξουσιαστική αντίληψη περί «Τοπικών υποθέσεων»).


7.
Την οργανωτική δομή και λειτουργία της δημοτικής παράταξης (δημοκρατική λειτουργία, τεκμηρίωση, συλλογικότητα με πρόταξη του ΕΜΕΙΣ και κατάργηση του συνηθισμένου ΕΓΩ), που όμως συνδυάζονται με τα παραπάνω και ιδίως τα υπ’ αριθ. 1, 3, 5 & 6


8.
Την Στρατηγική της δημοτικής παράταξης (Οι περισσότεροι δημοτικοί σχηματισμοί έχουν ορίζοντα μέχρι να «πάρουν» τον Δήμο κι αυτό
γιατί στερούνται προγραμματικής παρουσίας και προοπτικής)

9.
Τα οικονομικά της δημοτικής παράταξης (ως αντικατόπτρισμα των οικονομικών δυνατοτήτων των μελών της δημοτικής παράταξης) και


10.
Την ακολουθούμενη ενδιάμεση, προεκλογική - προπαρασκευαστική και αναμενόμενη τελική εκλογική μάχη (Σχετίζεται με την παράμετρο 2).

Αν θεωρήσουμε ότι οι υπ’ αριθ. 1, 2, 3, 5, και 9 ανωτέρω παράμετροι είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος δεδομένοι [2] , παραμένουν προς επεξεργασία και αντιμετώπιση οι παράμετροι 4 (αντικειμενική μελέτη υφιστάμενης κατάστασης), 6, 7, 8 και 10 (Όλοι αυτοί αλληλοσχετιζόμενοι).
Ως βάση πάντως για να αρχίσει η όποια διεργασία απαιτείται η Οργανωτική δομή – λειτουργία και τα χαρακτηριστικά της, γι’ αυτό σήμερα θα σταθούμε κυρίως σε αυτήν την παράμετρο (Παράμετρος 7 - Πρώτο Βήμα).

Άλλωστε εκ των πραγμάτων πολλά θα εξαρτηθούν από την Οργανωτική δομή – λειτουργία, πράγμα που από ότι φαίνεται έχουν κατανοήσει καλά όλοι όσοι πλαισιώνουν έως σήμερα την ΔΑΡ, οπότε στη φάση αυτή περιοριζόμαστε στην ολοκλήρωση μιας όσο το δυνατόν πληρέστερης, αλλά και συνοπτικής αναφοράς – περιγραφής της.



Νοέμβριος 2008


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου